Huoneiston ylläpito

  

Huoneistosta huolehtiminen

Asunnossa ei saa tupakoida. Harkitse tarkoin, mitä esineitä haluat ripustaa seinille. Turhien reikien tekemistä tulee välttää. Esineiden kiinnittämisessä seinä- ja kattopintoihin tulee käyttää tarkoitukseen parhaiten soveltuvaa kiinnitystapaa ja kiinnitintyyppiä. Älä irrota vanhoja koukkuja ja nauloja, siitä aiheutuu helposti iso jälki.

Kiinnitä huonekalujen jalkoihin huopapalat.

 

Siivous

Vuokralaisen on hoidettava huoneistoa tunnollisesti. Huolehdi asuntosi siisteydestä, koska sillä on merkittävä vaikutus sisäilman laatuunkin. Siivouksen tehtävänä on puhdistuksen lisäksi pintojen suojaaminen likaantumista ja kulumiselta. Muista myös pestä liesikuvussa oleva rasvasuodatin ja puhdistaa viemäripisteiden vesilukot ja pesuhuoneen lattiakaivot riittävän usein. Käytä kullekin pinnalle sopivaa pesuainetta.

Parveke, eikä terassi ole tavaroiden säilyttämistä varten ja yhtä lailla kun asunnon, niin sen parvekkeenkin siisteydestä tulee asukkaan huolehtia. Lumet on puhdistettava terassilta ja parvekkeelta.

Jos parvekkeella on märkä matto se irrottaa maalia ja aiheuttaa kosteusvaurioita. Nosta matot kuivumaan.

Puhdas ja kuiva kylpyhuone ei tarjoa kasvualustaa mikrobeille, joten kuivaa lastalla seinät ja lattia ja tuuleta kylpyhuone. Suihkuverho kannattaa pestä viikoittain, jos suihku on käytössä päivittäin. Saunan kiuasta tulee pitää päällä hetken aikaa saunomisen jälkeen ja tuulettaa huolellisesti, jotta vältetään kosteusvaurioilta. Vuodevaatteiden ja mattojen tuuletus vain siihen tarkoitetulla paikalla. Kylpyhuoneen ja lauteiden huuhtelu suihkuttamalla lyhentää puurakenteiden ikää ja huonoimmassa tapauksessa aiheuttaa puuosien lahoamista ja jopa homevaurioita.

 

Remontit ja huoneiston muutostyöt

Huoneistoon ei saa tehdä muutoksia tai remonttia ilman, että siitä on sovittu isännöitsijän kanssa.

Vuokralaisen on omalla kustannuksellaan huolehdittava muutettuaan asunto ennalleen tekemiensä muutostöiden (erityisvarusteet, kiinteät kalusteet ja vastaavat) jälkeen, ellei muuta ole sovittu. Jotkut vuokralaisen kanssa sovitut muutostyöt tulee jättää ennalleen muutettaessa, joten asia tulee varmistaa isännöitsijältä.

Mikäli asunnossa tehdään peruskorjaus, eikä siellä voi asua sen aikana osoittaa isännöitsijä asukkaalle tilapäisen tai pysyvän asumisratkaisun jostain muusta kaupungin vuokra-asunnosta.

Jos vuokralainen ei ota vastaan isännöitsijän tarjoamaa asumisratkaisua, vastuu järjestelyistä voidaan ilmoittaa siirtyvän vuokralaiselle.

Jos vuokralainen järjestää itse asumisratkaisunsa, hän myös maksaa siitä tulevat kustannukset itse.

Mikäli remontti ei ole kohtuuttoman pitkäkestoinen ja tilapäisjärjestelyin huoneistossa asuminen on mahdollista, ei järjestetä uutta- tai väliaikaista asuntoa.

 

Vakuutukset

Kotivakuutusta suositellaan, koska taloyhtiöiden vakuutukset korvaavat vain kiinteistön ja asuntojen vahingot. Näin ollen kukaan ei korvaa vuokralaiselle irtaimiston vahinkoja tai muuta aiheutunutta haittaa, jos asukkaalla ei ole kotivakuutusta.

 

Palovaroitin, paloturvallisuus ja sähkötyöt

Asukkaan on itse hankittava huoneistoon palovaroitin. Varoittimia pitää olla yksi jokaista alkavaa 60m2 kohti. Palovaroitin sijoitetaan katon keskivaiheille, vähintään 50cm etäisyydelle seinästä, kattopalkeista tai muista esteistä siten, että savu pääsee mahdollisimman esteettömästi varoittimeen. Kannattava sijoituspaikka on makuuhuone ja eteinen. Tarkista varoittimen toiminta joka kuukausi.

Viallinen sähkölaite on välittömästi poistettava käytöstä, pistorasioiden, kytkimien ja näkyvien kaapeleiden on oltava ehjiä ja viat korjautettava ammattilaisella. Valaisimissa saa käyttää vain siihen sopivan tehoista lamppua, muista sammuttaa sähkölaitteet, jätä television ympärille vapaata tuulettuvaa ilmatilaa ja imuroi pölystä tarvittaessa. Sähköpatteria ei peitetä ja kynttilöiden kanssa täytyy olla huolellinen. Tutustu sähkölaitteen käyttöohjeeseen. Sulakkeita ja lamppuja on viisasta varata asuntoon, jos sellainen on vaihdettava. Asukas saa itse vaihtaa valaisimen lamput ja särkyneet sulakkeet, jos tietää mitä tekee. Kiinteistönhuoltajilta saa apua tarvittaessa. Varsinaisten sähkötöiden tekeminen on aina tilattava alan liikkeestä ja sovittava isännöitsijän kanssa.

Varastotiloissa ei saa säilyttää palavia nesteitä eikä mitään polttomoottorilla varustettua laitetta. Polttomoottorilla varustettujen laitteiden korjaaminen kiinteistön tiloissa ja pihamaalla ei ole sallittua.