Tietoa uusille asukkaille

 

 

                  Muuttoilmoitus                          

Muuttaessasi muista tehdä muuttoilmoitus. Voit tehdä muuttoilmoituksen netissä tästä linkistä tai puhelimitse soittamalla numeroon 0295 535 535.

Huolehdi myös, että osoitteenmuutos on tiedossa pankilla, vakuutusyhtiöllä, lehtitilauksilla, järjestöillä, kirjastolla, teleoperaattorilla sekä ystävillä ja sukulaisilla. Muista tehdä sähkösopimus asunnon käyttösähköstä sekä mahdolliset asumistukiasiat (KELA:n asumistuki on asuntokohtainen). Huolehdi myös kotivakuutus.

 

Vuokrasopimus

Vuokrasopimus kirjoitetaan Ähtärin kaupungintalon asuntotoimistolla ja vuokrasopimuksia on kaksi kappaletta, yksi kummallekin osapuolelle. Samalla saa avaimen asuntoon.

Säilytä vuokrasopimus huolella ja tutustu sopimusehtoihin.

Vuokralaisen velvollisuus on maksaa vuokra ajallaan. Jos tiedät, että on jokin tilanne, jonka takia et vuokraa voi sovittuna päivänä maksaa, ilmoita siitä isännöitsijällä, niin on mahdollista sopia mitä asian kanssa tehdään. Varmistathan oikeutesi KELA:n asumistukeen tai toimeentulotukeen. Asumistuen voi maksaa suoraan vuokranantajan tilille.

Vuokralaisen on ilmoitettava isännöitsijälle, jos asunto jää pitkäksi aikaa tyhjilleen. Huoneistoa ei saa vuokrata eteenpäin.

Vuokranantajalla ei ole oikeutta tulla asuntoon ilman erityistä syytä sopimatta asiasta etukäteen.

 

Avain

Vuokrasopimuksen yhteydessä viimeistään saat avaimen asuntoon. Avaimien määrä eri asuntoihin vaihtelee. Mikäli joskus jäät oven taakse kiinteistönhoitajat tulevat avaamaan oven. Oven avaus on ilmainen työaikana (kello 8-15) ja päivystysaikana ovi tullaan avaamaan korvausta vastaan. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

Jos avain katoaa kokonaan ota yhteyttä isännöitsijään. Puuttuvat avaimet sekä lukkojen uudelleen sarjoittamisen laskutamme asukkaalta.

 

Asunnon tarkastus, viat ja kunto

Kaikissa asunnoissa käy ennen uuden vuokralaisen muuttoa kiinteistönhoitaja tai vuokranantajan edustaja. Tällöin asunnon kunto ja siisteys tarkistetaan edellisen vuokralaisen jäljiltä. Mikäli huoneistossa on edellisen vuokralaisen huolimattomuudesta tai tahallisesta teosta johtuvia vikoja ja puutteita, tulee edellisen vuokralaisen ne korvata.

Muuttopäivä on vuokrasopimuksessa mainittu päivämäärä, jolloin vuokralainen saa huoneiston hallintaansa.

Kun olet muuttamassa, tarkista heti huoneiston kunto ja ilmoita isännöitsijälle jos huoneistossa on jotain huomautettavaa. Näin viat saadaan korjattua mahdollisimman pian. Jos isännöitsijälle ei ilmoiteta huoneiston vioista ja puutteista pian avaimen luovuttamisen jälkeen, tulevat normaalista kulumisesta johtumattomat viat sinun vastattavaksesi, vaikka ne olisivat edellisen asukkaan aiheuttamia.

Vuokralaisen velvollisuus on ilmoittaa myös asumisen aikana tulevat viat ja puutteet kiinteistönhoitajalle tai isännöitsijälle, jotta ne saadaan pian korjattua ja selvitettyä. Jos vuokralainen laiminlyö velvollisuutensa ilmoittaa yhtiölle sen korjattavaksi kuuluvasta viasta tai vahingosta, saattaa hän joutua korvaamaan laiminlyönnistä aiheutuneen lisävahingon.

Vuokralainen on vastuussa itsensä, lemmikkiensä, lapsiensa ja vieraidensa aiheuttamista vahingoista kiinteistöissä.

Lain velvoittamana vuokranantajan tulee pitää huoneisto sellaisessa kunnossa, kun vuokralainen voi kohtuudella vaatia huoneiston iän, paikkakunnan, huoneistokannan ja muut paikalliset olot huomioiden. Huoneistot on asumiskäyttöön, ellei vuokrasopimuksessa ole muuta sovittu.

 

Vuokravakuus

Olemme ottaneet käyttöön vakuusmaksun vuoden 2015 alusta alkaen. Vakuusmaksun suuruus on 2 x asunnon kuukausivuokra. Vakuusmaksu täytyy olla talletettuna ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Vuokravakuustili on suljettu tili, jonka huoneiston vuokraaja avaa omalla nimellään ja tallettaa sinne vuokranantajan määrittelemän takuusumman. Pankki kirjoittaa tilistä panttausilmoituksen, jonka vuokralainen toimittaa vuokranantajalle. Tilin varat vapautuvat kun vuokranantaja allekirjoittaa em. ilmoituksessa olevan "panttauksen päättäminen" kohdan ja palauttaa ilmoituksen pankille. Pankit osaavat neuvoa vuokralaista tilin avauksesta.

Vakuusmaksu pidetään tilillä koko vuokrasuhteen keston ajan. Maksun voi nostaa vuokrasuhteen päätyttyä mikäli vuokralainen on täyttänyt velvoitteensa ja asunto luovutetaan kaikkine avaimineen siivottuna ja normaalissa kunnossa. Vuokranantajalla on oikeus pidättää vakuusmaksusta kaikki vuokrasopimuksen ehtojen perusteella syntyneet saatavansa.