Muita tärkeitä ohjeita

Vuokran maksu ja perintä

Vuokra

Vuokra, vesimaksu ja autopaikkamaksut maksetaan vuokrasopimuksessa sovittuna päivänä. Asuntotoimistosta toimitetaan asukkaille maksuohjeet ja maksulaput. Käytä maksaessasi oikeaa viitenumeroa ja tarkasta, että maksamasi summa on oikein. Säilytä maksukuitit tai tiliotteesi tositteena maksetusta vuokrasta. Asunnon vuokrasopimuksen allekirjoittaneet vastaavat yhteisvastuullisesti vuokrasopimukseen perustuvista maksuista.

Perintä

Ähtärin kaupungin kiinteistöyhtiöt Kiinteistö Oy Ähtärin Vuokratalot ja Kiinteistö Oy Ouluvesi ovat sopineet yhteistyöstä erääntyneiden maksujen hoidossa 1.1.2015 alkaen Intrum Justitia Oy:n kanssa. Intrum Justitia huolehtii jatkossa Kiinteistö Oy Ähtärin Vuokratalojen ja Kiinteistö Oy Ouluveden puolesta maksumuistutusten lähettämisestä ja tämän jälkeen saatavien perinnästä.

Jos postiluukusta tipahtaa Intrum Justitian maksumuistutus tai perintäkirje, kannattaa velka maksaa viipymättä pois. Toinen vaihtoehto on ottaa välittömästi yhteyttä perintätoimistoon ja sopia laskun maksamisesta osissa.

Luotonhallinnan asiantuntijat antavat mielellään myös velkaneuvontaa. Intrum Justitian periaatteena on päästä asiakkaan kanssa keskusteluyhteyteen, jotta velan hoitamisesta voidaan sopia.

Jos saat laskun perintätoimistolta se on AINA maksettava Intrum Justitialle. Perintätoimistolle siirrettyjä maksuja ei voi enää maksaa vuokranantajan tilille.

 

 

 

Naapurirauha ja häiriöt

 

Naapurirauhan kunnioittamiseksi tulee välttää kaikenlaista äänekästä toimintaa klo 22.00–7.00 välisenä aikana asunnoissa, yhteisissä tiloissa sekä piha-alueella. Päiväsaikaankin on vietettävä sellaista elämää, ettei naapureiden normaali elämä häiriinny.

Jos joku asukas häiritsee toistuvasti muita, voi asiasta ensin keskustella, mikäli mahdollista. Mikäli häiriköinti kuitenkin jatkuu, on syytä ilmoittaa asiasta isännöitsijälle. Kirjallinen ilmoitus häiriöstä useammalla nimellä varustettuna toimii näissä tilanteissa. Vaikeissa tapauksissa kannattaa kutsua paikalle poliisi. Häiriköinnin tapahtuma-ajat kannattaa kirjata muistiin.

Parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa siten, että siitä paloturvallisuus vaarantuu tai sitten että siitä aiheutuu haittaa tai häiriötä ympäristölle.

 

Ilkivalta

 

Ilmoita kiinteistönhoitajalle rikotuista laitteista, ikkunoista ja rakenteista sekä graffiteista ja muista töhryistä. Tällä tavalla vauriot saadaan korjattua mahdollisimman pian. Mikäli olet ollut silminnäkijänä ilkivallassa, ilmoita kiinteistönhoitajalla tai isännöitsijälle ja mahdollisesti myös poliisille, jotta syylliset saadaan korvausvastuuseen.

 

Lemmikit

 

Tavalliset lemmikkieläimet ovat sallittuja, mutta niistä ei saa olla häiriötä muille asukkaille. Lemmikit on pidettävä kytkettynä huoneiston ulkopuolella ja ulkoiluttaminen kielletty lasten leikkipaikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä. Lemmikit eivät saa sotkea piha-aluetta, jätökset kerättävä ja pyri huolehtimaan, ettei lemmikki tee jätöksiä piha-alueelle. Koirat eivät saa aiheuttaa häiriötä naapureille jatkuvalla haukkumisella, eikä lemmikki saa säikyttää tai purra ihmisiä. Älä jätä koiraa yksin terassille tai parvekkeelle. Pidä lemmikistäsi asianmukaista huolta. Ammattimainen eläinten kasvatus on kielletty ja eläinten määrässä on oltava kohtuus. Lemmikkejä ei saa viedä kiinteistön sauna,-pesu- tai muihin vastaaviin tiloihin. Mukava olisi jos asunnonhakija mainitsisi lemmikkieläimistä asuntoa hakiessa tai ilmoittaisi isännöitsijälle, jos asumisen aikana asukas aikoo ottaa lemmikin.

 

Ajoneuvot, pysäköinti ja sähkötolppapaikat

 

Ajoneuvot pysäköidään niille tarkoitetuille paikoille, jotta kulkureitit säilyvät vapaana. Kiinteistöllä on autopaikkoja asukkaille, autopaikkamaksu maksetaan vuokran yhteydessä. Paikat ovat yleensä pihapaikkoja, joissa on lämmityspistorasia. Joissakin kiinteistöissä on tarjolla myös katos – ja autotallipaikkoja. Vieraspaikat on vain vierailijoita varten. Autopaikat tarkoitettu liikennekäytössä oleville autoille ja ne vuokrataan koko vuodeksi. Autopaikkoja on suurin pirtein yksi jokaista huoneistoa varten. Yhdelle huoneistolle järjestetään lisäpaikkoja vain jos ylimääräisiä paikkoja on tarjottavissa tai kaikilla asukkailla ei ole autopaikkaa. Auton lämmityspistorasiankansi on pidettävä lukittuna ja johdot on poistettava käytön jälkeen.

Muistutathan vierailijoita jättämään autonsa vieraspaikoille.

Vain huolto-,muutto-,poliisi-,sairas- ja paloajoneuvojen kulku ja pysäköinti sallittu piha-alueella. Polkupyörät pyörätelineeseen tai mahdolliseen ulkoiluvälinevarastoon.

 

Vedenkulutus

 

Vältä turhaa vedenkulutusta. Vuotavasta hanasta tai wc-pöntöstä ilmoitetaan mahdollisimman pian kiinteistönhoitajalle tai asuntotoimistoon, koska pienikin jatkuva vedenvuoto tekee suuren lisän vedenkulutukseen. Älä tiskaa tai huuhtele astioita juoksevalla vedellä.

 

Asukasluvun muutoksista ilmoitettava isännöitsijälle, koska vesimaksu peritään asukasluvun mukaan.

 

Pyykinpesu - ja tiskikone

 

Pesukoneelle on yleensä paikka WC:ssä tai kylpyhuoneessa. Astianpesukoneen asennuksen saa tehdä vain alan valtuuttama ammattilainen määräysten mukaisesti. Muista, että vääristä tai luvattomista asennuksista aiheutuneet vahingot maksaa asukas. Tiskikoneen alle on syytä laittaa muovinen erityisesti tätä tarkoitusta varten valmistettu muovikaukalo ja liitoskohtia seurattava vesivahinkojen ehkäisemiseksi. Pesu- tai pyykkikonetta ei koskaan saa jättää käyntiin ilman valvontaa. Kaikkiin asuntoihin ei välttämättä saa tiski- tai pyykkikonetta.

Astian- ja pyykinpesukoneiden sulkuhanat suljetaan aina käytön jälkeen. Keittiön pesualtaan viemäriin ei huuhdota mitään kiinteää, eikä rasvaa. Viemäriin ei pidä päästää mitään sellaista, joka ei hajoa vedessä ja rasva jämähtää putkistoon ja tukkii viemärin.

 

Energian kulutus, patterit ja huoneiston lämpötila

 

Energian tuottamisesta ja käytöstä kertyy ilmakehään ilmastoa lämmittävää hiilidioksidia. Meistä jokainen voi vaikuttaa hiilidioksidipäästöjen määrään käyttämällä energiaa järkevästi. Suosimalla energiatehokkaita valintoja ja hankintoja, säästät energian lisäksi rahaa. Tutkimusten perusteella sopivin huonelämpötila on noin +20-+22 °C. Parhaat yöunet saa vähän viileämmässä, noin +19 °C lämpötilassa. Lämpötilan alentaminen yhdellä asteella säästää lämmitysenergiaa 5-7%. Asunnossa on hyvä olla huonelämpömittari. Lämpöpatteri luovuttaa huoneeseen niin paljon lämpöä, että termostaattiin säädetty tavoitelämpötila toteutuu.

 

Patterin lämpötila seuraa ulkolämpötilaa, joten se on kuumin pakkasella ja haalein leudoilla säillä. Vaikka patteri tuntuu välillä viileältä, voi huonelämpötila olla sopiva. Älä tuuleta lämpöä ulos, ristiveto tulee olla vain lyhytaikainen. Patterin edessä ei kannata olla huonekaluja, verhoja tai vastaavia. Patteri kannattaa sijoittaa niin, että lämpö pääsee leviämään esteettömästi.

 

Jätteen lajittelu

 

Roskat ja jätteet viedään niille tarkoitetuille paikoille ja lajiteltava oikein. Kiinteistön jätesäiliöt on vain normaalille kotitalousjätteelle, niitä ei ole tarkoitettu isoja tavaroita, kuten poistettuja huonekaluja,televisioita tai polkupyöriä varten. Näitä ei myöskään saa jättää irtonaisina jätekatoksiin, vaan jokaisen tulee ne itse toimittaa kaatopaikalle, kierrätyskeskukseen, romukeräilyyn tai muuhun asianmukaiseen paikkaan. Ongelmajätteet kuuluu myös viedä niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin.

Ähtärin kaupungin jätehuollosta vastaa Lakeuden Etappi Oy.

 

Liputus

 

Taloyhtiö huolehtii liputuksesta tavanomaisina liputuspäivinä.

 

 

Asunnosta pois muuttaminen

 

Kun aiot muuttaa asunnosta ilmoita siitä isännöitsijälle hyvissä ajoin. Muuttaessasi tyhjennä kaikki tavarasi pois huoneistosta ja varastosta. Lisäksi asunto tulee siivota huolellisesti. Uuden vuokralaisen tulisi päästä muuttamaan asuntoon siivoamatta.

Vuokranantajalla oikeus purkaa vuokrasopimus jos vuokralainen laiminlyö vuokranmaksun ajoissa, siirtää vuokraoikeutensa toiselle, huoneistoa käytetään väärään tarkoitukseen tai sitä hoidetaan huonosti tai huoneistossa vietetään tai sallitaan vietettävän häiritsevää elämää.

Asuntoa voi vaihtaa toiseen Ähtärin kaupungin vuokra-asuntoon tekemällä uuden asuntohakemuksen.

 

 

 

Edellä mainittujen sääntöjen ja ohjeistuksien lisäksi vuokralaisen on noudettava kaikkia voimassa olevia lakeja.